fbpx

Stappenplan huis kopen Ibiza

door Ibiza Estates
27 oktober 2016
Category:   Tips

Heeft u al een koophuis op Ibiza gevonden dat aansluit bij uw wensen? Het aankoopproces in het buitenland is anders dan het aankoopproces in Nederland. In deze blog vindt u meer informatie over het kopen van een huis in Spanje in de vorm van een stappenplan.

Stap 1: Contact met vastgoedadvocaat

Allereerst is het belangrijk dat u advies krijgt voor een goede vastgoedadvocaat. In Spanje wordt dit ook wel ‘abogado’ genoemd. De makelaars van Ibiza Estates komen al jaren op het eiland en hebben veel ervaring met verschillende advocaten op het eiland. Daarom kunnen onze specialisten u passend advies geven voor een vastgoedadvocaat op het eiland.

Een advocaat controleert of de verkoper ook daadwerkelijk de eigenaar is van het huis op Ibiza. Ook controleert de advocaat op Ibiza of er nog schulden op het huis staan, en of de juiste bouwvergunningen aanwezig zijn. U kunt het (Spaanse) koopcontract uiteindelijk ook laten controleren door de abogado. Vooral wanneer u moeite heeft met de Spaanse taal, is het goed om een advocaat op Ibiza in te huren die zowel Spaans en Nederlands/Engels spreekt. De advocaat kan u ook helpen bij het aanvragen van een NIE nummer (het belastingnummer in Spanje), welke u nodig heeft om vastgoed te kunnen kopen in Spanje. Verder in de tekst vindt u een duidelijke omschrijving van dit document.

Stap 2: Controle woning

U kunt de woning voor de aankoop officieel laten beoordelen door een bouwkundig specialist. Hiermee voorkomt u onvoorziene kosten nadat u het huis heeft gekocht. De volgende aspecten kunt u zelf controleren:

  • Is de woning gebouwd na 2010? Laat dan controleren of er een geldige bouwvergunning is verkregen.
  • Wanneer de woning inclusief meubels wordt verkocht, dient er een inventarislijst bijgesloten te zijn. Controleer dus voor het opstellen van het contract of deze aanwezig is.
  • Een volledige omschrijving van de woning op Ibiza (oppervlakte, plot etc.) moet aanwezig zijn voor het opstellen van het verkoopcontract.

Stap 3: Reserveringsovereenkomst

Nadat er onderhandeld is tussen beide partijen (de verkopende partij en de kopende partij), kunt u ervoor kiezen om een reserveringsovereenkomst te tekenen. Deze overeenkomst houdt in dat de verkopende partij het huis of het appartement uit de verkoop haalt. Hiervoor betaalt u een vooruitbetaling die meestal tussen de 3.000 en 6.000 euro ligt. Wanneer u uiteindelijk besluit om de woning niet te kopen, krijgt u dit bedrag niet terug.

Stap 4: Controleren documenten aankoop huis Spanje

Voordat het verkoopcontract voor het huis op Ibiza opgesteld kan worden, moeten de onderstaande documenten in orde zijn. Zorg ervoor dat u alle documenten die nodig zijn voor de aankoop in bezit heeft voordat het verkoopcontract wordt opgesteld. Hiermee voorkomt u vertraging in het proces.

De Nota Simple
In de Nota Simple is informatie te vinden over de huidige eigenaar van het pand. Ook de lasten van het pand zijn in de Nota Simple te lezen. De schulden liggen op Ibiza namelijk op de woningen, niet op de eigenaren van de woning. Daarom is het belangrijk om dit document goed te laten controleren door de vastgoedadvocaat. Wanneer de advocaat aangeeft dat alles hierbij in orde is, kan de procedure van de verkoop van het huis op Ibiza beginnen.

Certificado de divisas
Wanneer de betaling voor de aankoop niet vanuit Ibiza gedaan zal worden, moet er een certificaat van de bank aanwezig zijn. In veel gevallen regelt de advocaat dit via zijn klantenrekening met een internationale overdracht.

NIE
De koper heeft een NIE (belastingnummer in Spanje) nodig. Voor het openen van een bankrekening of bij het afsluiten van een verzekering is de NIE verplicht voor buitenlanders. Inwoners van Ibiza hebben dit identificatienummer niet nodig.

Stap 4: financiële checklist kopen huis

Voor het verkoopcontract getekend kan worden, dienen de volgende aspecten gecontroleerd te worden:

  • De koper is verplicht om 5% van de waarde op de Escritura te reserveren voor de kosten van de advocaat en notaris.
  • Voor het kopen van een huis op Ibiza heeft de koper een Spaanse bankrekening nodig. Als het huis op Ibiza een tweede huis is voor de koper, en dus inschreven blijft staan in Nederland, kan er een niet-residenten rekening in Spanje geopend worden.
  • De advocaat stelt vast of de verkoper geen belastingschulden heeft. Anders wordt de 5% maximaal 3 maanden later teruggegeven.
  • Vaak is er ook een boeteclausule in het contract te vinden. Dit houdt in dat wanneer de koper het bedrag voor de aankoop van het huis op Ibiza op de afgesproken datum niet kan betalen, dat de verkoper het huis opnieuw te koop mag aanbieden.
  • De verkoper dient, voor het tekenen van de Escritura, het laatste ontvangst van betaling van de tarieven te tonen.

 

Stap 5: Opstellen verkoopcontract

Wanneer de bovenstaande documenten in orde zijn, is de volgende stap het opstellen van het verkoopcontract. Dit vindt doorgaans 1 maand na het tekenen van de reserveringsovereenkomst plaats. De vastgoedadvocaat zal u ondersteunen bij het controleren van deze belangrijke documenten.

Stap 6: Overdracht

De overdracht vindt doorgaans binnen 2-3 maanden na het tekenen van het verkoopcontract plaats. De notaris zorgt ervoor dat deze akte wordt opgenomen in het register.

Regels belasting met betrekking tot huis kopen op Ibiza

Heeft u een verblijfsvergunning in Spanje? Dan bent u juridisch resident. Bent u meer dan de helft van het jaar op het Spaanse eiland? Dan bent u fiscaal resident. Resident houdt in dat u belasting betaalt als inwoner van het land. De BTW (IVA) bedraagt dan 7% over eigendom, en 16% bij het kopen van een stuk grond op Ibiza. In Nederland betaald u meer belasting bij de aankoop van een huis, namelijk 19% i.p.v. 7%. Bent u van plan om een huis van een privépersoon te kopen? Dan betaald u 6% overdrachtsbelasting. Ook moeten de notariskosten en registratiekosten betaald worden (+- 2%). Bij het bouwen van een nieuwe woning moet er ook gemeentebelasting betaald worden, dit verschilt per gemeente, maar ligt meestal rond de 2%. Onderstaand vindt u deze percentages in een overzicht:

BTW (IVA) in Spanje bij kopen woning

BTW over eigendom 7%
BTW bij kopen stuk grond op Ibiza 16%
BTW bij huis kopen van privépersoon 6%
Notariskosten en registratiekosten Ca. 2%
Gemeentebelasting bij bouwen van nieuwe woning Ca. 2%

Als de verkoper niet-resident (geen inwoner van het land) is, moet de koper 3% van de koopsom afdragen aan belasting.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *